Valta vaihtuu

Ajankohtaista

Markkinakatsaus 19.11.2024 10.00
Teemu Perälä, salkunhoitaja

Valta vaihtuu

Yhdysvaltain kansa on puhunut, ja viralliseen vallanvaihtoon on aikaa noin kaksi kuukautta. Uutta hallintoa rakennetaan täyttä vauhtia, ja ensimmäiset nimitykset on julkistettu. Jotkut nimitykset herättävät kritiikkiä jo nyt ja tämä lienee vasta esimakua. Kaksikko Donald Trump ja first buddy Elon Musk saavat varmasti otsikoita aikaan. Tullit, kauppasota ja geopolitiikan jännitteet pitävät markkinat varpaillaan. Muuten – kuten markkinareaktioista olemme nähneet – vaalitulos on otettu Yhdysvaltojen pörsseissä positiivisesti vastaan. Uuden hallinnon inflaatiota mahdollisesti kiihdyttävät toimet ovat puolestaan nostaneet pitkiä korkoja. Tässä kohtaa muistutuksena, että liittovaltion menoista noin 17 % kuluu korkomenoihin.

 

Jenkkivaalien jälkimainingeissa poliittisen ristivedon heikentämä Saksan hallitus kaatui, ja tämä saattaa itse asiassa olla hyvä asia Saksan ja myös Euroopan talouksille. Tulevista hallitusneuvotteluista tullee vaikeat muun muassa siksi, että äärilaitojen puolueilla AfD:llä ja BSW:llä on vahvat asemat itäisessä Saksassa. Tällä hetkellä suurimman puolueen CDU/CSU:n kommentit julkisia investointeja rajoittaneesta velkajarrusta ovat kuitenkin olleet rakentavia, ja myös muille talousreformeille olisi tilaa – kipukohtia Saksan taloudessa kyllä riittää. Saksan talous ei ole kasvanut vuosina 2023 ja 2024, työttömien määrä lähestyy kolmea miljoonaa, energiaintensiivinen teollisuus kärsii ja talouden vahvat linkit Kiinaan aiheuttavat päänsärkyä. Uudistuksille olisi siis pikaista tarvetta. Uudistusten tarve koskee tietysti koko Eurooppaa, sillä edellä mainitut teemat, kuten kauppasota, tullit ja Kiina-yhteydet rokottavat jo nyt monia eurooppalaisia toimialoja. Yhtiötason esimerkit alkavat olla jo ”irvokkaita”. Esimerkiksi Remy Cointreaun osakekurssi on 55 euroa ja yhtiön konjakkivarastojen arvo on noin 140 euroa/osake, ThyssenKruppin markkina-arvo on noin 2 miljardia euroa ja yhtiön nettokassa on noin 3,2 miljardia euroa. Mutta markkinat ovat aina oikeassa!

 

Hesulin pörssi uiskentelee syvissä vesissä ja uskoa Suomeen koetellaan taas kerran. Nihkeän tuloskauden saldoksi jäi indeksitasolla noin kuuden prosentin lasku, ja alkuvuodesta mitattuna Helsinki on tätä kirjoitettaessa ”huimat” 1,5 % plussalla. Vaikka pitkä historia Suomen puolella onkin (vuosituotto osinkoineen 9,4 % vuoden 1991 alusta mitattuna), on tämän hetken sentimentti vahvasti mollivoittoinen ja usko käänteeseen vaatii hermoja. Metsäteollisuuden elpyminen viivästyy, Nesteen haasteet jatkuvat, Nordean ja Fortumin tulosennusteet lähivuosille ovat laskevia jne. jne. Mutta Suomen suhteen emme heitä kirvestä kaivoon: korot laskevat, kuluttaminen nytkähtää eteenpäin, rakentaminen ja remontointi kääntyy ja ehkä se Eurooppakin vielä piristyy ja vetää Suomea mukanaan.

 

Esitetty informaatio perustuu United Bankersin omiin arvioihin ja United Bankersin luotettavina pitämiin lähteisiin. Johtopäätösten perustana oleva informaatio voi muuttua nopeasti, ja United Bankers voi muuttaa markkinanäkemystään ilman eri ilmoitusta. Mitään esityksen kautta saatavaa informaatiota ei pidä sellaisenaan käsittää kehotukseksi ryhtyä sijoitustoimenpiteisiin.