suomen pankkiiriliike markkinakatsaus

Markkinakatsaus maaliskuu 2018

Poliittiset riskit nousivat pintaan monella rintamalla maaliskuun alussa. Yhdysvaltojen presidentti Trump allekirjoitti, kansalliseen turvallisuuteen vedoten, 25 prosentin terästullin ja 10 prosentin alumiinitullin. Vaikka Yhdysvaltojen teräs- ja alumiinituonti vastaa vain kahta prosenttia kokonaistuonnista, tämä lisäsi syystäkin huolia kauppasodasta. Euroopassa sekä mm. Kiinassa kritisoitiin vahvasti tullien asettamista ja valmistellaan todennäköisesti vastatoimia. Tullien allekirjoittamisen jälkeen Trump nosti panoksia twiittaamalla, että EU:n täytyy laskea tariffejaan tai Yhdysvallat asettaa tuontitullit eurooppalaisille autoille. Toiveena kuitenkin on, etteivät uhkaukset toteudu. Europolitiikassakin oli tapahtumarikas vaihe, kun populistit menestyivät Italiassa järjestettävissä parlamenttivaaleissa ja Saksassa sosiaalidemokraatit (SPD) äänestivät liittokansleri Merkelin hallitukseen lähtemisen puolesta. Saksassa SPD:n päätös oli erittäin positiivinen asia ja päätti lähes puoli vuotta kestäneen poliittisen epävarmuuden. Merkel ja Macron voivat nyt keskittyä koko Euroopan politiikkaan ja mm. yhteisiin suunnitelmiin integraation edistämiseksi, mutta Italian vaalitulos tuskin helpottaa heidän urakkaansa. Italian hallitusneuvotteluista odotetaan vaikeita.

Euroopassa talousnäkymät ovat edelleen aika vahvoja alkuvuonna, vaikka talousluvut ovatkin olleet vähän odotettua heikompia. Saksan IFO-indeksi alitti selkeästi odotukset helmikuussa. Teollisuuden ostopäällikköindeksi oli hyvin odotusten mukainen ja palvelusektorin ostopäällikköindeksi alitti hieman odotukset (56,2 vs. od. 56,7). Euroalueen työttömyysaste oli tammikuussa odotusten mukainen 8,6 prosenttia. Helmikuussa alustava kuluttajahintojen nousu oli odotusten mukainen (1,2 prosenttia). Euroopan Keskuspankki (EKP) nosti maaliskuun kokouksessaan ennusteensa euroalueen tämän vuoden talouskasvusta 2,4 prosenttiin (ennen 2,3 prosenttia) ja laski vuoden 2019 inflaatioennusteensa tasolle 1,4 prosenttia (aiemmin 1,5 prosenttia, muut ennusteet pysyivät ennallaan).

Yhdysvalloissa teollisuussektorin ISM-indeksi ylitti reippaasti odotukset (60,8 vs. 58,7) ja kuluttajien luottamusindeksi ylitti myös helmikuussa reippaasti odotukset (130,8 vs. od. 126,5). Helmikuussa työpaikkojen lukumäärä kasvoi merkittävästi odotettua enemmän (313K vs. od. 205K) ja keskituntiansiot sen sijaan nousivat odotuksia vähemmän (2,6 prosenttia vs. od. 2,8 prosenttia), mikä hälvensi markkinoiden pahimmat inflaatiopelot ainakin väliaikaisesti. Kuluttajahinnat nousivat vuositasolla helmikuussa odotusten mukaisesti (2,2 prosenttia).

Yhdysvaltojen keskuspankin (FED) odotetaan nostavan korkoja maaliskuun kokouksessaan melko varmasti (n. 85 prosentin todennäköisyydellä). Viime kokouksessaan EKP jätti korot odotetusti ennalleen. Merkittävin asia oli kuitenkin ohjeistuksesta kohdan ”valmiuden velkakirjaostojen kasvattamiseen tarvittaessa” poistaminen, mikä on tulkittavissa ensiaskeleeksi kiristävän rahapolitiikan suuntaan.

Osakemarkkina toipui aika hyvin (pl. Eurooppa) helmikuun alun korjauksen jälkeen. Odotettavissa on kuitenkin lisää volatiliteettia kasvavien poliittisten riskien, nousevien inflaatio-odotusten ja korkojen ympäristössä. Emme edelleenkään suosittele sijoittamista euromääräisiin valtion- tai Investment Grade -obligaatioihin alhaisiin tuottotasoihin vedoten.

Lataa markkinakatsaus kokonaisuudessaan